HockeyNews
PLUS

Lista: Spelarna som har lyft – eller dalat

(6208) J.Boqvist/Lerby/Brodin
Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2019

FacebookXWhatsApp

Vilken spelare i ditt lag har lyft sig mest jämfört med förra säsongen? Och vem har inte presterat på förväntad nivå?
Mattias Ek, reporter och krönikör, listar här de spelare i de 14 SHL-lagen som han tycker har stuckit ut åt något håll.

Presenteras i samarbete med ATG

Jesper Boqvist. Foto: Bildbyrån.

Brynäs

Lyft: Jesper Boqvist
Kommentar: En skada i början på förra säsongen gjorde att det bara blev 23 matcher (3 mål, 10 assist). I år har Boqvist varit en av de ledande spelarna i laget och han var, mycket tack vare sin speed, riktigt bra i sin debutturnering Channel One Cup med Tre Kronor.

Dalat: Jesper Jensen
Kommentar: Från 42 poäng för två säsonger sedan till 24 poäng under fjolåret. Och i år fortsätter det att gå tungt för den danske landslagscentern, som har svårt att hitta tillbaka till formen från 2017.

Daniel Brodin. Foto: Bildbyrån.

Djurgården
Lyft: Daniel Brodin
Kommentar: Det blev bara åtta matcher i grundserien förra säsongen efter den svåra korsbandsskadan. Den här säsongen har den tacklingsvilliga och målfarlige forwarden varit en av de bästa anfallarna i ligan.

Dalat: Niclas Bergfors
Kommentar: Förra säsongen var han tredje bästa poänggörare i laget efter Patrik Lundh och Jonathan Davidsson. Bergfors skjuter och skjuter och sliter och sliter, men han får ingen utdelning när det kommer till målen.

Max Friberg. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Frölunda
Lyft: Max Friberg
Kommentar: Med sina sex mål är han redan bättre än på hela förra säsongen, men egentligen har hela hockeyspelaren Friberg blivit en klass bättre och är delaktig i en väldigt stor del av Frölundas spel.

Dalat: Mats Rosseli Olsen

Kommentar: Den rivige norske landslagsforwarden är inte i Frölunda för att spruta ur sig poäng. Och det gör han inte heller. 14 poäng (5 + 9) förra säsongen var 0,3 poäng i snitt. I år är han nere på 0,17 poäng/match. Istiden har krympt med två minuter.

Jesse Virtanen. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Färjestad

Lyft: Jesse Virtanen
Kommentar: Den finske backen har gått från att vara bra till att vara poängbäst i hela laget. Han hade visserligen tur som slapp en avstängning för crosscheckingen mot Frölunda, men annars är han oerhört skicklig med klubban. Ihop med pucken.

Dalat: Martin Johansson

Kommentar: Skapliga 31 poäng (11 + 20) förra säsongen. I höst och vinter har det bara blivit fyra mål och tre assist på 32 matcher. Han har fått se sin tid i powerplay halveras från två minuter per match till en minut i genomsnitt.

Jonas Gunnarsson. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

HV71

Lyft: Jonas Gunnarsson
Kommentar: Den Eksjöfostrade målvakten har tagit ett rejält grepp om förstaspaden och har varit en av SHL:s bästa målvakter den här säsongen. En nyckelspelare som skapat förutsättningar för HV att klättra från botten till lagen som slåss om topp sex-platserna.

Dalat: Anton Bengtsson
Kommentar: Den defensivt skicklige centern har haft allt svårare att bidra offensivt. Och då ska man tänka på att han har fått spela powerplay (1:29 per match) den här säsong till skillnad från förra. Men inget snack om att han har ett stort hjärta för HV.

Andrew Gordon. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Linköping
Lyft: Andrew Gordon
Kommentar: Trots att han började säsongen i den finska ligan och anslöt först till den 2 oktober så har han snart gjort lika många poäng (21 på 28 matcher) som under förra säsongen (26 poäng på 47 matcher). Gordon har nu en poängsvit på sju matcher (2 mål, 8 assist).

Dalat: Daniel Olsson-Trkulja
Kommentar: Den förre AIK:forwarden slog till och gjorde mål mot Djurgården, men annars har det gått trögt (2 mål, 1 assist) med mål- och poängproduktionen den här säsongen.

Joel Lassinantti. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Luleå
Lyft: Joel Lassinantti
Kommentar: En av många i serieledande Luleå som gör en väldigt stark säsong. Målsnittet 1,76 är hans bästa i SHL och faktiskt bättre än under 2015/2016 då han ingick i Tre Kronors VM-trupp som en av tre målvakter.

Dalat: Emil Larsson
Kommentar: Det blev 23 mål under debutsäsongen i SHL i fjol, vilket var enormt bra. I år har det bara blivit sju mål i SHL. I gengäld har han fått debutera i Tre Kronor tack vare sin starka skridskoåkning – och i landslaget har han gjort tre mål på fem matcher!

Carl-Johan Lerby. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Malmö

Lyft: Carl-Johan Lerby
Kommentar: En av många ”doldisar” i Malmö Redhawks. Den 21-årige backen har varit oerhört bra och kan till och med ha spelat till sig en chans att få visa upp sig i Tre Kronor i februari. Med sina 15 poäng (3 mål, 12) är han tredje bäst i laget.

Dalat: Nichlas Hardt
Kommentar: Den 30-årige danske forwarden missade många matcher förra säsongen och kunde bara spela en i slutspelet. Den här säsongen har det sett ännu jobbigare ut och hackat rejält. Två mål och tre assist på 24 matcher. Ett mysterium.

Andrew Rowe. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Mora

Lyft: Andrew Rowe
Kommentar: Från att vara en i mängden till att nu slåss i toppen av SHL:s skytteliga med sina 14 gjorda mål. Rowe leder Moras heta toppkedja med Spencer Abbott och Matej Stransky. Hur högt kan han hjälpa till att dra Mora i vår?

Dalat: Tomas Skogs
Kommentar: Skadorna har förstört mycket för den 34-årige svenska mästaren. Han har kämpat sig tillbaka och är fysiskt i form, men konkurrensen på backsidan har gjort att han har svårt att platsa. Blir han kvar efter deadline för övergångar?

Linus Sandin. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Rögle
Lyft: Linus Sandin
Kommentar: Nästan två minuter mer speltid per match den här säsongen för en spelare med stor arbetskapacitet. Målen och poängen har börjat komma och han är uppe på fem mål och fem assist. En 22-årig högerskytt med utvecklingspotential.

Dalat: Olle Liss
Kommentar: Dalkarlen kom in sent förra säsongen från allsvenskan och pepprade in sex mål och åtta assist på elva SHL-matcher. Den här säsongen har han gjort fem mål och två assist på 30 matcher. Visst finns det mer att plocka fram här.

Andreas Wingerli. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Skellefteå
Lyft: Andreas Wingerli
Kommentar: Blygsamma tre mål på 52 matcher förra säsongen. Tolv mål den här säsongen och skytteligaledare i Skellefteå – som har Joakim Lindström och Oscar Möller. Snacka om maxad utveckling! Klokt av Skellefteå att förlänga kontraktet i tid.

Dalat: Adam Pettersson
Kommentar: Skellefteå var i SM-final förra våren och här är en av spelarna som gav laget den bredd som krävs för att gå långt. Men Petterssons offensiv har kroknat. 23 poäng (10 + 13) förra säsongen är nu nere på 9 poäng (3 + 6) efter 33 matcher.

Anton Wedin. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Timrå
Lyft: Anton Wedin
Kommentar: En axelskada spökade förra säsongen i allsvenskan och hämmade hans mål- och poänggörande. Men den raketsäsong han har haft var svår att förutspå. Wedin har allt. Målskytte, fysik, spelsinne – och en chans att slå sig in i VM-laget!

Dalat: Jeremy Boyce
Kommentar: Den defensivt starke forwarden var fjärde bästa poänggörare i Timrå i allsvenskan. I SHL har han haft det betydligt jobbigare att bidra i offensiven. Två mål och en assist på 31 matcher, och minus elva i plus/minus, är inte så kul siffror.

Linus Fröberg. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Växjö
Lyft: Linus Fröberg
Kommentar: I ett Växjö som inte har samma offensiva slagstyrka som under guldsäsongen 2017/2018 märks en allround center som Fröberg lite mer. Han är näst bästa poänggörare i årets lag och gillas mycket av förbundskapten Rikard Grönborg.

Dalat: Tuomas Kiiskinen
Kommentar: Guldskytten från 2015 har lidit av en del frånvaro och så här långt har det bara blivit ett mål på 21 matcher. Även poängsnittet är på väg nedåt och frågan är om den assisterande lagkaptenen erbjuds något nytt kontrakt?

Nick Ebert. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Örebro
Lyft: Nick Ebert
Kommentar: Den här mannen låter skottet tala. Ebert kom in sent förra säsongen och var med om att reda ut en strulig säsong för Örebro. Nu har han bidragit med fem mål, några riktiga pärlor, och totalt 20 poäng, vilket är näst bäst i laget.

Dalat: Tyson Spink
Kommentar: Ingen rolig säsong. Alls. Två mål på de 20 matcher han har spelat. Senast mot Linköping var han och tvillingbrodern Tylor petade. Coachen Niklas Eriksson hoppas att de ska ta det på rätt sätt. Fortsättning följer.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln